Tomer Sharon | It's Our Research

Stakeholders enthousiasmeren voor UX / usability onderzoek

Arjan van Geel Nederlands Leave a Comment

Dit artikel heb ik in april 2014 geschreven voor Ruigrok | NetPanel

Alweer enige tijd geleden organiseerde Chi Nederland (de Nederlandse vereniging voor mens-computer interactie) het ‘Web And Beyond’ congres. Een van de sprekers was Tomer Sharon (UX Researcher bij Google en auteur van het boek “It’s Our Research”). Hij vertelde een mooi verhaal over hoe je betrokkenheid van stakeholders in jouw bedrijf creëert als het gaat om de inzet van UX onderzoek.

Stakeholders zijn bijvoorbeeld de directie, de website- of applicatiebouwers (het ontwikkelteam), de sales afdeling of de afdeling PR/Communicatie. UX is een afkorting voor ‘user experience’, waarmee de beleving en waardering van een product (website, app, software) door de doelgroep bedoeld wordt. UX is een breed concept, dat alle facetten van het gebruik omvat, inclusief het oordeel van de gebruiker over de (on)interessantheid van het product. Een specifiek onderdeel van deze ‘user experience’ (UX) is usability, waarmee de gebruiksvriendelijkheid van het product bedoeld wordt.

Aan het begin van zijn presentatie stelt Tomer Sharon het publiek een drietal vragen:

  • Hoe overtuig je stakeholders in jouw bedrijf van het nut van UX onderzoek?
  • Hoe krijg je (meer) budget voor UX onderzoek?
  • En hoe zorg je ervoor dat de uitkomsten van UX onderzoek daadwerkelijk gebruikt gaan worden en niet ergens in het archief verdwijnen?

In het verhaal dat volgt, illustreert Tomer hoe je ‘lastige stakeholders’ ervan kunt overtuigen dat UX onderzoek cruciaal is, wil je een product afleveren dat ‘awesome’ is en perfect aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep(en). Hij doet dit aan de hand van 11 ‘silver bullets’, die de waarde van UX onderzoek treffend weergeven. Zelf vind ik de bullets 1, 3, 7 en 8 erg interessant. Lees verder en oordeel zelf!

Focus niet op wat de stakeholders allemaal ‘fout’ doen, maar bedenk hoe jouw inzichten ervoor kunnen zorgen dat zij goede sier maken; help hen nóg betere dingen te maken.

Met deze 11 ‘silver bullets’ heb je diverse aanknopingspunten om diverse stakeholders in jouw organisatie te enthousiasmeren voor UX en usability onderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *